Turvallisen netin käyttämisen ABC: näin et joudu huijatuksi verkossa

Digitalisaation myötä yhä suurempi ja suurempi osa ihmisten elämää on siirtynyt nettiin. Tämä on avannut meille aivan uuden maailman. Ihmiskunnan saavutusten mitta-asteikolla digitalisaatio on ollut yksi mittavimmista ja suurimmista keksinnöistä, mutta tämä keksintö on ollut olemassa vasta vähän aikaa. Kaikki on meille ihan uutta, ja ihmiskunta vasta opettelee sen käyttämistä. Siksi moni luottaakin nettiin sokeasti miettimättä sen kummemmin seurauksia. Kuitenkin pahimmillaan tällainen sinisilmäisyys saattaa maksaa sinulle omaisuuden. Siksi kannattaakin muistaa muutamia pointteja, kun netissä liikkuu.

Kenelle tämä artikkeli on suunnattu?

Jos mietit, miten nettiä voi käyttää mahdollisimman turvallisesti, niin onneksi olkoon, olet tullut aivan oikeaan paikkaan. Tämä artikkeli opastaa sinut mahdollisimman turvalliseen netin käyttöön.

Kun luet tämän artikkelin, olet ainakin hieman enemmän tietoinen netin mahdollisista vaaroista ja osaat välttää ne. Kun tiedostat internetin vaarat, voit käyttää sitä hyvillä mielin vailla pelkoa huijatuksi tulemisesta. No, mitkä sitten ovat näitä vaarallisia tilanteita? Lue tästä muutama vinkki huijauksista suojautumiseen.

Muistathan alla mainittujen vinkkien lisäksi pitää myös laitteesi päivitettynä ja tietoturvan kunnossa. Vanha laite, jota ei ole pidetty ajantasalla, saattaa altistaa erilaisille tietoturvariskeille. Mikäli nykyinen älypuhelimesi tai tietokoneesi alkaa vedellä viimeisiään, kannattaa tarkastaa esimerkiksi mresell.fi valikoima, mikäli haluat hankkia lähes uudenveroisen käytetyn laitteen edullisesti.

1. Varo kaiken maailman Auervaaroja – tällaiset huijarit vetoavat tunteisiisi ja tyhjentävät tilisi alta aikayksikön

Monelle nettiä käyttävälle otsikossa esitetty tilanne on tuttu. Itse asiassa, näitä on ollut olemassa jo pitkään ennen kuin ensimmäistäkään sosiaalisen median palvelua on avattu. Tuolloin huijaukset liikkuivat sähköpostin välityksellä. Sosiaalinen media on kuitenkin antanut auervaara-huijauksille täysin uuden aspektin.

Kuvittele tilanne: käytät sosiaalista mediaa, ja saat kaveripyynnön mystiseltä komistukselta tai maagiselta ulkomaiselta kaunottarelta. Heti kun hyväksyt pyynnön, sinulle alkaa satelemaan tältä henkilöltä viestejä, joissa hän ilmaisee olevansa kiinnostunut sinusta. Hän saattaa kehua sinua ja kysyä sinulta erilaisia kysymyksiä. Tällaisesta kohtelusta voi olla helppo hurmaantua ja tunteet voivat viedä mukanaan.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tällaisessa tilanteessa parisuhteet kuitenkin harvoin ovat totta. Kaikki voi tuntua todelta ja peli voi jatkua pitkäänkin, mutta usein tämä uusi rakkaasi alkaa pyytämään sinulta rahaa. Tekosyitä voi olla monenlaisia: hän saattaa olla leski, ehkäpä lapsilla on nälkä. Älä koskaan lähetä rahaa tällaiselle huijarille. Siitä ei ole hyötyä etkä koskaan tule saamaan pennosiasi takaisin. Kyseessä on varmasti huijari, joka ei todennäköisesti ole mitään niistä asioista, joita sanoo olevansa. Toki netissä voi syntyä oikeitakin suhteita – kannattaa kuitenkin olla ekstravarovainen, sillä usein, jos jokin tuntuu olevan liian hyvää ollakseen totta, se myös on sitä.

2. Älä osta mitään hämäriltä verkkosivustoilta – rahasi saattavat kadota kankkulan kaivoon eikä ostettua tuotetta näy koskaan

Jos verkkosivustosta ei löydy tietoa mistään muualta netistä kuin itse sivustolta, kannattaa harkita, onko se ostamisen arvoinen paikka. Tilitietojaan ei todellakaan kannata syöttää minne tahansa, sillä sitten tililtäsi voi alkaa katoilemaan rahaa silloin tällöin. Ostamaasi tuotetta et todennäköisesti tule saamaan koskaan.

3. Älä usko ketjuviestitse lähetettyihin huijauksiin äläkä syötä tilitietojasi minnekään muualle kuin pankkien omiin verkkopankkipalveluihin

Pankit eivät koskaan kysy asiakkaidensa tilitietoja tekstiviestillä eivätkö sähköpostitse, joten älä koskaan vastaa tällaisiin tiedusteluihin. Kyseessä on aina huijari, ja pankit varoittavat aina antamasta tietojaan näille, sillä rahoja voi olla mahdoton saada takaisin.

Leave a Comment