Vanhat laitteet voivat olla kyberturvallisuuden riski

Kyberturvallisuus on ollut viime vuosikymmenen aikana paljon otsikoissa tietokoneiden sekä älypuhelimien yleistyttyä. Tähän on hyvä syy, sillä kyberturvallisuutta tulisi pitää jokaisella ihmisellä yllä, että voisi välttää yksityisien tietojen vuotamisen väärille tahoille.

Kyberturvallisuutta ylläpitämällä voi siis välttää esimerkiksi henkilötunnuksien, pankkitunnuksien tai muun arkaluontoisen tiedon vuotamista, sillä jos nämä päätyvät rikollisten käsiin, niin siitä voi seurata melkoinen työmaa koittaa selitellä vakuutusyhtiöille ja ties kenelle muulle että mitä oikein on päässyt käymään.

Miten edistän omaa kyberturvallisuuttani?

Kyberturvallisuus voi kuulostaa melko vaikealta käsitteeltä varsinkin sellaisille henkilöille jotka eivät ole asiaan kovin paljon tutustuneet, mutta se on itse asiassa melko yksinkertainen juttu. Tässä on muutamia vinkkejä miten edistää omaa kyberturvallisuuttaan:

Älä käytä samoja salasanoja tai käyttäjätunnuksia eri nettisivuille rekisteröityessä

Tämä on yleisin virhe minkä monet tekevät. Jos jollekkin nettisivulle johon olet joskus rekisteröitynyt tehdään kyberhyökkäys, ja ihmisten tietoja pääsee vuotamaan, niin kaikki tilisi joissa olet käyttänyt samaa salasanaa ovat vaarassa joutua kaapatuksi.

Älä klikkaile epäilyttävistä linkeistä tai avaa omituisia sähköposteja

Tämä on toinen melko yleinen huijaus, jonka avulla on saatu monen monta ihmistä huijattua. Jos sinulle tulee sähköposti, jossa lukee englanniksi että olet voittanut 500 miljoonaa euroa, ja sinun pitäisi vain tunnistautua pankkitunnuksilla saadaksesi rahat tilille, niin se on 99.9999% varmuudella huijaus. Älä klikkaa.

Vanhat laitteet riskialttiita

Yksi vähemmän tunnettu kyberturvallisuuden riski ovat vanhat laitteet. Esimerkiksi läppäri, johon ei ole saatavilla enää päivityksiä on hyvin iso riski, sillä päivityksien mukana päivitetään myös useasti laitteen tietoturvaa joitakin tiettyjä kyberhyökkäyksien muotoja vastaan, ja kyberhyökkäyksien tapoja keksitään koko ajan lisää.

Esimerkiksi sivulta https://www.tekniikkaosat.fi/ voi katsella itselleen hieman uudempia laitteita, jos tietokone tai läppäri on päässyt vanhentumaan jo sen verran ettei siihen saa päivityksiä. Koska kuten sanottu, niin ei olisi syytä käyttää sellaista laitetta, johon on helppo hyökätä uusilla menetelmillä, jota vastaan laite ei pysty tekemään mitään, koska asianmukaisia päivityksiä ei ole koneelle enään saatavilla.

Yhteenvetona siis tietoturvasta voi pitää itsekin huolta hyvin helposti, kunhan vain käyttää hieman maalaisjärkeä ja pitää laitteensa ajan tasalla.

Leave a Comment