Meille kaikille avoin internet on parhaimmallaan virtuaalinen yhteisö, jossa voi tavoittaa kenet tahansa oli välimatka tai ajankohta mikä tahansa. Kaikki ei kuitenkaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista tässä virtuaaliyhteiskunnassa, sillä niin kuin reaalimaailmassakin, on verkollakin omat rikollisensa, joiden tarkoituksena on tuhota, varastaa ja terrorisoida.
Sven Jaschan oli ujo ja hiljainen tietotekniikan opiskelija Saksassa, kun hän 18-vuotissyntymäpäivänään istutti koodaamansa NetSky ja Sasser-nimiset verkkomadot Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmiin. Madot tekivät suurta tuhoa ainakin puolen miljardin euron edestä, luikerrellen muun muassa monen suuryrityksen asiakaspalvelujärjestelmiin tehden niistä käyttökelvottomia. Microsoft lupasi hakkerin päästä neljännesmiljoonan dollarin palkkion, mutta Jaschan pysyi karussa 3 kuukautta.
Jaschanin motiiveista ei ole varmaa tietoa, mutta erään teorian mukaan hän olisi kirjoittanut madon saadakseen lisää asiakkaita äitinsä ja isäpuolensa PC-tukibisnekselle, ja olisi parhaillaan ollut koodaamassa vastalääkettä madolle. Itse hän eräässä vaiheessa väitti luoneensa madot poistamaan Mydoom ja Bagle-matojen aiheuttamat tartunnat Windows-koneista.
Jaschan tuomittiin alaikäisenä, koska hän oli luonut verkkomadot ollessaan alle 18-vuotias ja hän sai teostaan 21 kuukautta ehdollista vankeutta. Viiden kuukauden päästä aiheuttamastaan verkkohyökkäyksestä hänet palkattiin Securepoint-nimisen yhtiön tietoturvakonsultiksi.
Hakkereiden nousu valtioita vastaan
Myös valtioiden välisiä sotia käydään verkossa. Tämän koki naapurimaamme Eesti vuonna 2007 ja tätä verkkosotaa pidetään toiseksi suurimpana verkkohyökkäyksenä Titan Rainin jälkeen. Hyökkäyksen tekijäksi ilmoittautui Nashi-niminen, Kremliä kannattava hakkeriryhmä Transnistriasta, mutta asiantuntijat epäilivät hyökkäyksen saaneen ainakin apua Venäjän hallitukselta ja järjestäytyneeltä rikollisuudelta.
Hyökkäys kaatoi Eestin valtion, pankkien, ministeriöiden ja uutishuoneiden nettisivustoja, sekä tuhosi ja turmeli niitä. Terroriteon motiiviksi arveltiin Pronssisoturi-nimisen patsaan siirtämistä pois Tallinnan keskustasta. Patsas oli osa Tallinnan neuvostosotilaiden hautamuistomerkkiä. Verkkosodasta syyllisinä tuomittiin vain yksi Tallinnassa silloin asuva venäläinen opiskelija ja hän sai teostaan sakkoja. Venäjän hallitus on kieltäytynyt kaikesta yhteistyöstä jatkotutkimusten suhteen.
Haktivismi
Joskus kyse voi olla haktivismista. Sen verkkohyökkäysten motiiveina ovat usein sananvapaus, ihmisoikeudet sekä tiedonvapaus mutta sen tehokkuus ja toimintametodit ovat usein kiistanalaisia. Tunnetuin haktivisti-ryhmä on Anonymous, johon ei liity poliittista eikä uskonnollista ideologiaa. Sillä ei ole johtajaa, joten sen nimissä voi operoida kuka tahansa joka kannattaa sen toimintaa.
Anonymousin nimissä tehtyjä verkkohyökkäyksiä on muun muassa Operaatio Darknet vuonna 2011, jolloin liikkeen hakkeriaktivistit sulkivat yli 40 lapsipornosivustoa tai niihin linkittänyttä sivustoa. Se myös julkaisi 1500 käyttäjän tiedot yhdeltä tällaiselta sivustolta sekä kaatoi kyseisen palveluntarjoajan palvelimet sen kieltäydyttyä linkkien poistamisesta.